Desiate deťom do školy či vám do práce sú pre nejednu gazdinú veľká téma. Čo opäť vymyslieť, aby sa dieťa potešilo a ešte aj zdravo najedlo? V seriáli Psychológia varenia s Ľubkou Balážovou sa dozviete, čo zdravé navariť a zároveň aj ako, aby ste stimulovali psychiku a konkrétne vlastnosti. Tentokrát sme sa u nás v kuchyni stretli, aby sme pre deti aj dospelých pripravili desiatu na podporu koncentrácie.
Jedlo do ruky
K desiatej patrí neodmysliteľne chlieb. No do ruky je vhodná aj placka. Sladká, slaná, každému podľa gusta. Tú správnu chuť „lepeňáku“ či placke dodá zaujímavá nátierka. „Začneme cícerovou. Cícer si vopred namočíme na 6 až 8 hodín alebo naklíčime. Opláchneme. Ak potrebujeme prípravu zrýchliť, varíme ho v dvojnásobnom množstve vody s kúskom riasy kombu v tlakovom hrnci. Naopak, kto potrebuje viac uzemnenia a spomalenia, varí ho aspoň 2 až 3 hodiny v klasickom hrnci,“ vysvetľuje mi Ľubka dopad spôsobu varenia. Každý jeden spôsob načítava naše podvedomie a posiela jemné impulzy do vedomia.
Nebuď pripečený
Viac či menej citliví ľudia na tieto informácie rôzne reagujú. „V každom prípade, ak nechcete byť naparený ako buchta, striedajte varenie na pare s iným spôsobom. Občas sa o niekom hovorí, že je ako pripečený. Pozrite sa, či jeho obľúbené jedlá nie sú náhodou pečené :-). Najlepšie je spôsoby striedať,“ zakončuje. V lete nás príjemne ochladí viac surovej zeleniny a rýchla príprava jedla ako naparovanie, rýchle restovanie a krátke varenie, občas smaženie. V zime získavame teplo z pečenia, dlhého varenia a dusenia, pri surovej zelenine z dlhšieho kvasenia. Varenie na pare ochladzuje a hodí sa skôr na leto. Dlho varený cícer nás uzemní a pripraví našu koncentráciu.
Postup na zachovanie energie
Nastrúhame si cviklu. Strúhame i krájame po vláknach a nie proti. Zelenina si tak zachová energiu. „V ázijských krajinách krájajú zeleninu po vláknach na rezance alebo hranolčeky. Zaujímavosťou je, že tam často nepijú kávu a iné ,povzbudzovákyʻ. To možno aj preto, že energiu nesprávnym rezaním a strúhaním doslova neodrežú, ale zachovávajú jej prirodzený tok. My si často ,odkrojímeʻ časť energie tým, že ju zvykneme krájať priečne – na kocky či kolieska,“ vysvetľuje Ľubka a podáva mi strúhadlo s cviklou. Snažím sa strúhať čo najdlhšie rezance. „Taktiež nie je jedno, či strúhame alebo mixujeme. Strúhaním do jedla vkladáme vlastnú láskavú energiu. Mixovaním vnášame vietor a chaos. No život je otázka priorít a svet sa nezrúti, ak si občas robotu uľahčíme,“ dodáva s úsmevom.
Ako pôsobia suroviny
Konopné semienka sú skvelým „dopingom“ pre náš mozog, pretože obsahujú priemernú dávku omega 3, 6 aj 9 mastných kyselín v optimálnom pomere. Navyše zabraňujú množeniu patogénnych mikroorganizmov v črevách. Ľanové semená prenášajú po namočení svoju „šmykľavosť“ aj na nás. Ľahšie sa nám trávi jedlo aj život, ľahšie sa vyprázdňujeme, celé nám to „ide ako po masle“:-). Zároveň nás uzemňujú, učia prispôsobivosti, skromnosti a schopnosti nájsť čaro aj v „obyčajnosti“. Pohánka podporuje pokoru, jemnosť, „obyčajnosť“, skromnosť. Cukina čistí obličky, učí nás jednoduchosti, prispôsobivosti. Saturejka je bylinka, ktorá zlepšuje stráviteľnosť jedla, úloh a života, podporuje vzrušenie ako z hry, tak aj z učenia . Majorán pôsobí svojimi tíšiacimi účinkami blahodarne na nervovú sústavu. Zmierňuje rozčúlenie, stres, pocity slabosti, nespavosť. Tymián podporuje nenápadnosť, tichú radosť, prispôsobivosť a zmenšuje namyslenosť. Má priaznivé účinky na fungovanie mozgu, pamäť a schopnosť učiť sa. Oregano zmenšuje pocity úzkosti, pozitívne ovplyvňuje náladu a zvyšuje koncentráciu. Kurkuma v nás podporuje rozhodnosť, zlepšuje pamäť a má antidepresívne účinky.
„Mliečko“ pekne do tašky so sebou – mandľovo-konopný nápoj 2 hrste mandlí (my sme mali naše, slovenské, čerstvo odtrhnuté a práve vylúpané), 1 hrsť lúpaných konopných semiačok, štipka himalájskej soli, 1 až 1,5 l vody (Kto potrebuje prisladiť, pridá ryžový alebo jačmenný slad.) Mandle namočíme do vody na 2 až 8 hodín. Opláchneme. Vložíme ich do mixéra so studenou vodou, pridáme k nim konopné semienka, štipku soli. Rozmixujeme nahladko. Ak treba, mierne dosladíme. Precedíme cez sitko a s chuťou popíjame :-). Tento nápoj je najlepšie vypiť čerstvý alebo ho uložiť do chladničky a spotrebovať do 24 hodín. Rovnako si môžeme pripraviť aj nápoj z modrého, hnedého či bieleho maku, z orechov a semienok. Sú to chutné a výživné nápoje, ktoré si v malých sklenených fľaškách môžeme zobrať so sebou do školy, do práce či na výlet. Na jeseň a v zime mandle, semiačka či orechy po namočení a opláchnu varíme 10 až 15 minút, potom rozmixujeme. Takýto varený nápoj nás viac zahreje a v chlade vydrží najmenej 3 dni.
Tekvicové placky a placky z červenej repy – 1 kg červenej repy, tekvice alebo inej akejkoľvek zeleniny vhodnej na strúhanie od kalerábu až po mrkvu, 1 PL umeoctu alebo 1 ČL himalájskej soli, 1/2 kg čerstvo pomletej pohánky (alebo polovicu pohánky nahraďte pomletou quinoou), 1 až 2 PL čerstvo pomletých ľanových semienok, 2 PL panenského kokosového alebo ryžového oleja, môžete použiť aj olej z hroznových jadierok alebo iný panenský tepelne stabilný olej.
Najemno postrúhanú tekvicu, cviklu či inú zeleninu pokvapkáme umeoctom alebo osolíme, riadne premiešame. Pridáme čerstvo namletú pohánku s ľanovými semienkami a konopnú múku. Ochutíme cesnakom a pamajoránom. Pridáme polovičné množstvo oleja a celú hmotu riadne premiešame. Necháme chvíľu postáť. Zohrejeme si nelepivú panvicu a na troške oleja pražíme placky z oboch strán. Podobné placky si môžeme urobiť aj nasladko ako palacinky alebo lievance. Stačí ak vymeníme cesnak a bylinky za štipku mletého kardamómu alebo vanilky, anízu, feniklu. Pridáme obilný sirup, obilný slad alebo datľovú pastu. Ak chceme „luxusnejšiu“ verziu, vodu vymeníme za mandľové, konopné, makové či iné rastlinné mlieko.
Nátierka z červenej repy – 1 šálka čerstvo nastrúhanej červenej repy, 2 PL lahôdkového droždia, 2 – 3 ČL umeoctu, 1 – 2 strúčiky cesnaku, 3 PL mandľovej pasty Suroviny spolu premiešame a nátierku dozdobíme mandľami.
Cícerová nátierka – 1 šálka uvareného cíceru (môže byť aj mungo, azuki fazuľa alebo iná strukovina), 1/2 šálky konopných semienok, konopnej pasty alebo mandľovej pasty, 1 ČL umeoctu, tamari alebo shoyu omáčky, 2 ČL kvalitnej horčice, saturejka a pažítka Cícer rozmixujeme nahladko a ostatné suroviny k nemu primiešame. Posypeme čerstvou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.
Nátierka z červenej repy- 1 šálka čerstvo nastrúhanej červenej repy, 2 PL lahôdkového droždia, 2 – 3 ČL umeoctu, 1 – 2 strúčiky cesnaku, 3 PL mandľovej pasty Suroviny spolu premiešame a nátierku dozdobíme mandľami.
Sladká tekvicová nátierka – 1/4 kg hokaida alebo inej tekvice, 5 až 7 sušených datlí alebo 2 PL datľovej pasty, alebo 3 PL ryžového sladu, 1 – 2 „nožičky“ rebarbory alebo za hrsť brusníc, či iného kyslého ovocia, štipka soli alebo pár kvapiek umeoctu, štipka perníkového korenia alebo vanilky, či kardamómu, 1/2 dl až 1 dl vody (podľa potreby). Tekvicu, datle aj rebarboru nakrájame nadrobno. Vodu so štipkou soli alebo umeoctom necháme zovrieť, pridáme do nej tekvicu s ovocím a povaríme 12 až 15 minút. Dochu me voňavým korením. Po miernom vychladnu hmotu rozmixujeme nahladko alebo prepasírujeme cez sitko.
Karobová nátierka – zdravá „nutela“ – 4 PL mandľovej pasty alebo inej z rôznych druhov orechov, 1 PL trstinovej melasy, 1 PL ryžového sladu, 1 – 3 PL karobu, štipka soli alebo kvapka umeoctu, štipka vanilky (upokojuje) alebo mletého kardamómu (naopak, zvyšuje bdelosť a koncentráciu). Všetky zložky zmiešame v poradí, ako je uvedené. Ak treba, hmotu môžeme zriediť troškou prevarenej vody. Používame ju ako náplň do palaciniek, koláčov a zákuskov alebo zriedenú ako polevu.
Vizitka: Ľubka Balážová je odborníčka na výživu, majiteľka obchodíku Ľubka – potraviny pre zdravie v Trnave. Riešenie zdravotných problémov ju doviedlo k zdravej výžive od delenej stravy, cez vegánsku, stravovanie sa podľa krvných skupín, makrobiotickú, surovú až po ayurvédu. Prednáša v oblasti výživy, realizuje kurzy varenia a je zakladateľkou občianskeho združenia S chuťou do života. www.lubka.info
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Antistresové menu alebo vplyv jedla na psychiku
Pre stres skutočne nežijeme. Zmeňme to všímavosťou
„Škola“, v ktorej sa deti učia byť samy sebou
Život bez strachu prináša zdravie