BLOG ROKA 2016 - 3.miesto
  • SME AJ NA FACEBOOKU
  • ODOBERAŤ INFO
  • KONTAKT
LifeResetLifeResetLifeResetLifeReset
  • O nás
    • O nás
    • Galéria
      • Mobilný dom
      • Permakultúra
      • Thajsko a Kambodža
      • Nový Zéland
      • Škandinávia foto
    • MÉDIÁ
      • Médiá o nás
      • My píšeme
    • Odborníci
  • Články
    • Príbeh LifeReset
    • Mobilný dom
    • Permakultúra
    • Škandinávia
    • Thajsko a Kambodža
    • Nový Zéland
    • Najnovšie články
  • Projekty
    • Vzdelávanie LifeStart 2020
    • HomeReset 2018
    • Mobilný dom II 2016
    • Škandinávia 2016
    • Thajsko a Kambodža 2016
    • Mobilný dom 2015
    • Slamený dom 2014
    • Permakultúrna záhrada 2014
    • LIfeReset 2014
    • Nový Zéland 2013
  • Eshop
  • Čo sa chystá
  • Homereset

Antistresové menu alebo vplyv jedla na psychiku

    Home LifeReset - náš príbeh Antistresové menu alebo vplyv jedla na psychiku
    Ďalejpredošlí
    dsc_0425

    Antistresové menu alebo vplyv jedla na psychiku

    Od Zuzana Matúšová Girgošková | LifeReset - náš príbeh, Nezaradené | 0 komentárov | 15 august, 2018 | 0

    Tak ako byliny majú svoje liečivé účinky a pôsobia nielen na telo a zdravie, ale aj na psychiku, rovnako pôsobí aj jedlo. Ovplyvňuje činnosť orgánov, ale zároveň posilňuje naše vlastnosti a zručnosti. Namiešaním správnych ingrediencií vieme pripraviť jedlo, ktoré nám môže pomôcť posilniť to, čo práve potrebujeme. A práve o alchýmii vedomého varenia je náš e- book Ako variť zdravo pre deti a pritom sa nenadrieť, z ktorého vám ponúkame malú ochutnávku.

    dsc_0465

    Nový školský rok s pohodou

    „Začiatok školského roka so sebou často prináša stres. Ako pre deti, tak aj pre rodičov. Dnes preto navaríme jedlo, ktorým môžeme dať veľkým aj malým teplo domova a pevnú pôdu pod nohami,“ hovorí odborníčka na zdravé varenie –  Ľubka Balážová. Privítala som ju aj jej vnučku vo svojej kuchyni, aby sme si navarili antistresové, upokojujúce jedlo. Základ je pochopiť a osvojiť si hlavné princípy psychológie varenia, ktoré potom vieme aplikovať na rôzne ďalšie recepty.

    Všímajme si tvary, farby a chute

    Rozhodli sme sa pripraviť jedlo zo sezónnych sliviek. „Na človeka vplýva aj tvar jedla,“ vysvetľuje Ľubka a berie do rúk okrúhlu slivku. „Guľaté tvary nám podvedome navodzujú pocit pohody, mäkkosti a domova. Okrúhle sú aj tvary ženského tela,“ dodáva. Na psychiku pôsobia aj farby. Nielen tie na stenách, ale aj na tanieri. „Jedlo, ktoré dnes uvaríme, bude mať farby dúhy, lebo každá farba posilňuje nejaký orgán. Prevahu má oranžová, fialová a zelená,“ hovorí a ilustratívne ukazuje na slivky, marhule a jedlé buriny. Oranžová sa spája so životnou silou, pomáha pri liečení depresií, preto podporuje chuť do jedla aj do života. Fialová pozitívne pôsobí na koncentráciu, duchovnú stránku, harmonizuje energiu a podporuje kreativitu. Zelená farba napríklad povzbudzuje mozog, zároveň však dobre pôsobí aj na spracovanie hnevu, upokojuje.

    Nájdime zem pod nohami prostredníctvom jedla

    Koreňová zelenina nám posilňuje element zeme, rovnováhy a stability. Vňate pôsobia ako vzduch, dávajú nám ľahkosť a nadhľad. „V našom jedle dominujú tie z elementu zem, ktorá pôsobí uzemňujúco, bezpečne, dáva nám pevnú pôdu pod nohami, istotu. Pripravili sme tri chody, pričom tradične začíname polievkou. Tá by v jedle, v ktorom chceme navodiť harmonickú atmosféru, nemala chýbať. Polievka je základ jedla, rodiny, domova,“ rozpráva so zapálením Ľubka.

    dsc_0386

     

    Polievka:

    Polievka pre radosť zo života

    Recept pre 4 osoby:

    ½ šálky slzovky

    4 šálky vody

    ½ kg tekvice hokkaido (alebo mrkvy)

    1 väčší pór alebo mladá cibuľka s vňaťou

    bylinky alebo vňate podľa chute – my sme dali ligurček a zádušník, kúsok riasy kombu, pol čajovej lyžičky himalájskej soli, jednu čajovú lyžičku panenského teplo stabilného ryžového oleja, môže byť sezamový, avokádový, horčičný…

    Postup:  

    Slzovku opláchneme, namočíme najlepšie na 6 – 8 hodín. Varíme ju v tej istej vode spolu s riasou kombu približne hodinu. Na troške oleja si orestujeme pór alebo cibuľky. Osolíme, pridáme pásiky hokkaida či mrkvy. Chvíľku podusíme. Zalejeme vriacou slzovkou aj s vývarom. Povaríme 5 – 7 minút. Pridáme nasekané bylinky a vypneme.

    Ako pôsobia suroviny

    Slzovka, inak jačmeň Hatomugi, perlivý jačmeň či jóbové slzy. Je to pseudoobilnina. Aj po dlhom varení je húževnatá a túto vlastnosť prenáša aj na človeka. Navarme si ju v situáciách, keď potrebujeme s húževnatosťou doťahovať veci do konca. S tým súvisí, že výrazne posilňuje odolnosť organizmu. Funguje antistresovo, upokojuje pankreas, slezinu a žalúdok, dáva nám pocit pohody, hebkosti, pokoja.

    Hokkaido či mrkva sú oranžové zeleniny, ktoré nám dodajú energiu slnka, tepla, pocit pohodlia, komfortu, teda pohody. Guľatá zelenina, ako hokkaido, tieto aspekty ešte zintenzívni.  Podporí nám v tele pocit mäkkosti, hladkosti, poddajnosti. Špicatá mrkva zase viac vyburcuje k priebojnosti.

    Pór a mladú cibuľku používame s vňaťou. Biele časti odhlieňujú pľúca i hrubé črevo a zároveň nám pomáhajú spracovať smútok. Zelené časti napomáhajú regenerácii pečene a žlčníka. Tiež pomáhajú lepšie narábať s hnevom.

    Bylinky a buriny alebo divoká zelenina majú v sebe nespútanosť, divokosť a silu, ktorá dokáže ovplyvňovať naše prirodzené „ja“. Koreň ligurčeka ovplyvňuje obličky, močový mechúr, čiže napomáha precíteniu našich koreňov a uzemneniu. Vňate nám pomáhajú byť viac hlavou v oblakoch, fantazírovať, snívať.

    dsc_0425

    Druhý chod:

    Valčeky sťaby zo zemiakového cesta

    CESTO:

    1 šálka pšena

    3 šálky vody

    2 – 3 šálky jemných ovsených vločiek s klíčkami

    štipka soli

    pre farbu môžeme pridať štipku šafranu alebo kurkumy

    NÁPLŇ:

    1 smažený ale údený tempeh, prípadne marinované tofu…    

    SLADKÁ NÁPLŇ:

    sezónne ovocie, ktoré dozrieva, napríklad slivky, hrušky, mirabelky

    Postup:

    Pšeno varíme vo vode s troškou soli 25 – 30 minút. Prikryté necháme vychladnúť. Do vychladnutého pšena zamiešame toľko vločiek, aby vzniklo husté lepivé cesto. Časť cesta, asi 2 pol. lyžice, si roztlačíme na dlani a zabalíme doň pásik tempehu, tofu, prípadne sejtanu špeciál. Vygúľame na valčeky, vyvaríme ich v osolenej vode, kým vyplávajú na povrch.

    OMÁČKA:

    V lete môžeme pripraviť omáčku z vňatí či z divokých burín na spôsob špenátu. Ako základ použijeme cukinu, tekvicu či patizón. My sme siahli po cukine. Nakrájanú na malé kúsky ju udusíme do polomäkka. Pridáme k nej špenátové listy, mangold alebo reďkovkové vňate, prípadne vňate z mladého kalerábu či červenej repy. Z divokej zeleniny môžeme použiť napríklad lobodu, “divoký špenát”, ktorý  pôsobí ako životabudič. Tiež žihľavu, tá zase podporuje bojovnosť a je vhodná najmä pre tých, ktorí sa nevedia brániť a “postaviť sa za seba”. Ďalšia možnosť je kozia noha pre zlepšenie trávenia a zvýšenie sviežosti a výkonnosti.

    Postup:

    Cukinu, ako hlavný základ, mierne povaríme alebo podusíme, rozmixujeme spolu s dvoma, troma druhmi zelených listov, zjemníme rastlinnou smotanou – napríklad ryžovou, umeoctom alebo trochou soli a citróna. Pre odhlienenie môžeme pridať  štipku zeleného korenia. Pre tých, ktorý sa potrebujú skôr upokojiť, dochutíme korením asafoetida, ktoré má slovenský názov čertovo lajno. Naopak, ak sa niekto potrebuje viac nabudiť pre nejakú činnosť, siahneme pre dochutenie po čerstvo prelisovanom cesnaku. Rozmixované suroviny prinášajú do jedla vietor, ľahkosť, ale aj chaos. Ak sa chceme mixovaniu vyhnúť, nastrúhame či nakrájame všetky suroviny najemno, alebo hotovú “omáčku” prepasírujeme.

    dsc_0469

    Ako pôsobia suroviny

    Pšeno podporuje pankreas, slezinu, žalúdok. Predstavuje element zeme. Dáva nám suché teplo, preto pôsobí ako krb v našom tele. Pšeno má tú výhodu, že aj po dlhom varení zostáva zásadité. Je veľmi smädné, preto na seba výborne naberá tekutiny. Prospieva kostiam aj zubom. Je v ňom dostatok železa a vápnika.

    Ovos podporuje vytrvalosť. Jemné ovsené vločky s klíčkami, ktoré vieme dostať aj pre celiatikov v úplne bezlepkovej verzii, nahradia v mnohých jedlách vajce. Vďaka klíčkom obsahujú viac vitamínu E.

    Dezert:

    Ovocné  guľky bez lepku

    Budeme potrebovať sezónne ovocie, ako slivky, marhule, hrušky, mirabelky…

    Postup:

    Rovnaký ako pri druhom chode, len cesto naplníme ovocím. Pri tejto tvorbe sú nám skvelými pomocníkmi deti a vnúčatá. 🙂

    Poleva

    Vyvarené guľky môžeme poliať makovou omáčkou so sladkým ovocím. Mak nasucho opražíme alebo opečieme v rúre pri 130 – 150 ˚C. Pomelieme ho, udusíme v troške vody alebo ovocnej šťavy so štipkou soli a sezónnym ovocím. Ak nie je ovocie dostatočne sladké, rozvaríme ho spolu so sušenými datľami. Kto nemá rád mak, môže si ich posypať na chrumkavo opraženými semiačkami či orechmi, karobom alebo kakaom, no pozor na hyperaktivitu z kakaa.

    Ako pôsobia suroviny

    Mak obsahuje kvalitné bielkoviny, dodá nám dobre vstrebateľný vápnik a iné minerály. Dokáže nás však aj upokojovať, zmierňovať stres a zlepšovať pamäť.

    Slivky redukujú mýlenie, spájajú nás s nevedomým „ja“, zlepšujú intuíciu.

    dsc_0395

    Ako prísť „na chuť” novým chutiam

    Na prípravu jedla sme použili ešte stále málo používané suroviny, ako slzovku, ovsené vločky, pšeno či hokkaido. Na nové chute si treba privykať. Často nám to pripomenú práve deti. Ľubka má dva osvedčené triky, ako ich podnietiť vyskúšať nové chute. „Náš mozog je rozdelený na dve hemisféry. Keď sa s jedlom stretnú prvýkrát, žiadna z pologúľ nemá záznam o skúsenosti s novou chuťou a vyhodnotí to ako cudzie, preto tomu nedôveruje a často odsúdi ako odmietnuté. Pri druhom stretnutí nájde “skúmajúca” časť v pamäti skúsenosť z chute, ktorú sme už zažili. Až pri treťom pokuse náš mozog vníma, že jedlo pozná, vyhodnotí, či je bezpečné a môžeme si ho vychutnať. Deťom by sme preto mali jedlo ponúknuť trikrát. Samozrejme platí, že jeme aj očami, preto  zaimprovizujeme aj s estetikou.  Ak im ani po tretí raz nezachutí, je dobré to rešpektovať.“ Druhý spôsob, ako ich otvoriť novým chutiam, je pripravovať jedlo s nimi. Vlastnoručne pripravené jedlo im k nemu dáva iný postoj a zároveň môžeme zažiť pekne strávený čas. Nezabudnime deťom povedať o láske, ktorá prechádza ich rukami do jedla. Jedlo v ich rukách bude mať navyše viac hravosti a tvorivosti.

    Viac o zdravom varení pre deti nájdete v e-booku  Ako variť zdravo pre deti a pritom sa nenadrieť

    Dobrú chuť, radosť z jedla aj zo života Vám želá Zuzka, Ľubka a malí šikovní pomocníci. 🙂

    Radosť, uvoľnenosť a zdravie nám do života môže priniesť i prostredie, ktoré nás obklopuje. Naša prírodná záhrada a útulný domov je toho príkladom. Spísali sme dve knihy a natočili dokumentárny film, aby si viacerí ľudia mohli vytvoriť Zdravý a útulný domov s minimálnym rozpočtom a Krásnu, jedlú záhradu, v ktorej sa nenadriete. Klik na www.homereset.sk/obchod

    obalka_zahradamm2x

    obalka_byvanie-mm2x

    obalka_film

     

     

     

     

    mm

    Vizitka: Ľubka Balážová je odborníčka na výživu, majiteľka obchodíku Ľubka – potraviny pre zdravie v Trnave. Riešenie zdravotných problémov ju doviedlo k zdravej výžive od delenej stravy, cez vegánsku, stravovanie sa podľa krvných skupín, makrobiotickú, surovú až po ayurvédu. Prednáša v oblasti výživy, realizuje kurzy varenia a je zakladateľkou občianskeho združenia S chuťou do života. www.lubka.info

    Súvisiace články: 

    Vôňa vám dokáže zmeniť život, zdravie aj vzťahy

    Tajomstvo úspešného time manažmentu

    Psychológia zdravej detskej izby

     

     

     

     

     

    Zdieľaj tento článok:

    • Click to share on Facebook (Opens in new window)
    • Click to share on Twitter (Opens in new window)
    • Click to share on Google+ (Opens in new window)
    • Click to email this to a friend (Opens in new window)

    Komentáre

    komentárov

    No tags.

    Zuzana Matúšová Girgošková

    Viac článkov od Zuzana Matúšová Girgošková

    Možno vás bude zaujímať

    • t1z_9291

      Najlepší herbicíd prírodného záhradkára je trpezlivosť

      Od Zuzana Matúšová Girgošková | 0 komentárov

      Alebo ako s prírodou spolupracovať a neriešiť burinu V záhrade nám rastie pýr lepšie ako reďkovky, mrkvy sú stočené a malé, skočky zamoria celé kaleráby a zo špenátu tento rok nič. Sú plné vošiek. Pozrime sa na najčastejšie problémy záhradkárov.Čítaj viac

      Zdieľaj tento článok:

      • Click to share on Facebook (Opens in new window)
      • Click to share on Twitter (Opens in new window)
      • Click to share on Google+ (Opens in new window)
      • Click to email this to a friend (Opens in new window)

    • boys-3396713_1920

      Založili sme školu LifeStart pre dobrý štart detí do života

      Od Zuzana Matúšová Girgošková | 0 komentárov

      Dobrý štart do života je kľúčom ku šťastiu… Dobrý štart zaručí, že život nebude musieť prejsť reštartom. Lifestart Nie je jedno, ako sa dieťa narodí. Prvý nádych a prvé hodiny ho ovplyvňujú veľkú časť života. NieČítaj viac

      Zdieľaj tento článok:

      • Click to share on Facebook (Opens in new window)
      • Click to share on Twitter (Opens in new window)
      • Click to share on Google+ (Opens in new window)
      • Click to email this to a friend (Opens in new window)

    • t1z_8278-kopia-kopia-2

      Vyrobte si ekologický vianočný stromček

      Od Zuzana Matúšová Girgošková | 0 komentárov

      My sme Les, tak znel svlogan minuloročných Vianoc, ktorý presadzoval upustiť od živých vianočných stromčekov, ktoré každoročne skončia na pár týždňov v našich príbytkoch, do kým ich presunieme na smetisko. Zároveň sú neustále diskusie k tým umelým.Čítaj viac

      Zdieľaj tento článok:

      • Click to share on Facebook (Opens in new window)
      • Click to share on Twitter (Opens in new window)
      • Click to share on Google+ (Opens in new window)
      • Click to email this to a friend (Opens in new window)

    • xtbp3101

      Chcete rozbehnúť svoj projekt? Príbeh o tom, ako začať

      Od Zuzana Matúšová Girgošková | 0 komentárov

      Na začiatku nášho blogu lifereset bolo zúfalstvo. Áno, čítame dobre – zúfalstvo. Veľmi som chcela našu rodinu zachrániť pred možným rozpadom. A to až tak veľmi, že som zapla všetky motory a uverila tomu, že prekážky neexistujú.Čítaj viac

      Zdieľaj tento článok:

      • Click to share on Facebook (Opens in new window)
      • Click to share on Twitter (Opens in new window)
      • Click to share on Google+ (Opens in new window)
      • Click to email this to a friend (Opens in new window)

    • t1z_9508

      Permakultúra nie sú vyvýšené záhony! Ale srdce na správnom mieste

      Od Zuzana Matúšová Girgošková | 0 komentárov

      Rada nahliadam do záhrad našich známych, priateľov, rodiny. Reakcie sú niekedy roztržité… „Ale vieš, my nemáme permakultúru v záhrade. Nemáme vyvýšené záhony, iba klasické hriadky,“ počula som teraz pred nedávnom. Aké oslobodzujúce je počuť, že nieČítaj viac

      Zdieľaj tento článok:

      • Click to share on Facebook (Opens in new window)
      • Click to share on Twitter (Opens in new window)
      • Click to share on Google+ (Opens in new window)
      • Click to email this to a friend (Opens in new window)

    • t1z_9401mm

      Záchrana prírody? Začnime od seba týmito maličkosťami!

      Od Zuzana Matúšová Girgošková | 0 komentárov

      Na internete nájdete množstvo článkov o tom, ako sa vysušuje krajina, o tom, že v pitnej vode sa nachádzajú kúsočky plastu, o tom, že hynú včely, o tom, že dochádza k otepleniu, na ktoré už aj dnes umierajú hlavne staríČítaj viac

      Zdieľaj tento článok:

      • Click to share on Facebook (Opens in new window)
      • Click to share on Twitter (Opens in new window)
      • Click to share on Google+ (Opens in new window)
      • Click to email this to a friend (Opens in new window)

    • t1z_9570mm

      Ako vytiahnuť deti von od tabletov

      Od Zuzana Matúšová Girgošková | 0 komentárov

      Naše deti mali tento rok svoj vrcholný zážitok, keď chytali chrústov pri západe slnka a hádzali ich sliepkam. Boli nadšené, s iskierkami v očiach! Aj vy ste to robili? Pamätáme si na to bezstarostné detstvo vonku v záhrade, naČítaj viac

      Zdieľaj tento článok:

      • Click to share on Facebook (Opens in new window)
      • Click to share on Twitter (Opens in new window)
      • Click to share on Google+ (Opens in new window)
      • Click to email this to a friend (Opens in new window)

    • hkp-087-lifer01

      Farby, ktoré si obliekame či v nich bývame, ovplyvňujú naše zdravie

      Od Zuzana Matúšová Girgošková | 0 komentárov

      Každá farba na vedomej aj povedomej úrovni vplýva na našu náladu a dokonca hormonálny systém. Ten zase ovplyvňuje správne fungovanie nášho tela. Čo sa deje, ak seba alebo dieťa obliekame do čierno-sivo-bielej od hlavy po pätyČítaj viac

      Zdieľaj tento článok:

      • Click to share on Facebook (Opens in new window)
      • Click to share on Twitter (Opens in new window)
      • Click to share on Google+ (Opens in new window)
      • Click to email this to a friend (Opens in new window)

    Ďalejpredošlí
    Copyright 2016 LIFERESET | BLOG ROKA 2014 a 2015 | Design by EXWEB
    • O nás
      • O nás
      • Galéria
        • Mobilný dom
        • Permakultúra
        • Thajsko a Kambodža
        • Nový Zéland
        • Škandinávia foto
      • MÉDIÁ
        • Médiá o nás
        • My píšeme
      • Odborníci
    • Články
      • Príbeh LifeReset
      • Mobilný dom
      • Permakultúra
      • Škandinávia
      • Thajsko a Kambodža
      • Nový Zéland
      • Najnovšie články
    • Projekty
      • Vzdelávanie LifeStart 2020
      • HomeReset 2018
      • Mobilný dom II 2016
      • Škandinávia 2016
      • Thajsko a Kambodža 2016
      • Mobilný dom 2015
      • Slamený dom 2014
      • Permakultúrna záhrada 2014
      • LIfeReset 2014
      • Nový Zéland 2013
    • Eshop
    • Čo sa chystá
    • Homereset
    LifeReset
    loading Zrušiť
    Post was not sent - check your email addresses!
    Email check failed, please try again
    Sorry, your blog cannot share posts by email.